18 Haziran 2015 Perşembe

Her Gece Bodrum (Selim İleri) Romanının Özeti

Selim İleri'nin "Her Gece Bodrum" Romanının Özeti
HER GECE BODRUM  (ROMAN – SELİM İLERİ)
Romanın Kişileri: Cem, Murat, Tarık, Emine, Ahmet, Kaptan Haydar, Betigül, Katherine
ROMANIN ÖZETİ:

Kitapta anlatılan olaylar, adından da anlaşılacağı üzere Bodrum’da geçmektedir. Romanın temel kişileri; Cem, Murat, Tarık, Ahmet ve Emine’dir. Romandaki diğer kişiler;  Kaptan Haydar, onun sosyetik sevgilisi Betigül, Haydar’ın yardımcısı, eğitimli Kerem, Ahmet’in mektup arkadaşlığı yoluyla tanıdığı İngiliz sevgilisi Katherine’dir. Yazar, neredeyse bu zengin kadronun tamamının iç dünyası­na eğilen betimlemelerde bulunur. Fakat en çok Cem ve Emine’nin üzerinde durur. Cem, sonradan katıldığı  Murat ve Tarık arkadaşlığına uyum sağlamakta zorlanmaktadır.  Emine ise otuz yaşlarında, “evde kalmış” bir kızdır. Emine bir yandan bu yaşına kadar evlenememiş olmanın toplumsal baskısını üzerin­de hissetmekte  bir yandan da yaşadığı aşk acıları ile dikkat çekmektedir. Yakışıklı ve eğitimli Kerem, ona önce ilgi göstermiş ve  umut vaat etmiştir ama sonra hiçbir şey olmamış gibi onu bir kenara atmıştır.
Roman tatil beldelerindeki yoğun kalabalık içinde sevgi ve insan açlığı çe­ken kişilerin dünyasını ele alması, ayrıca romandaki aydın bakanın kişiliğinde entelektüel kesimin eleştirisini yapması bakımından da yayımlandığı tarihten bugüne üzerinde çok konuşulan ve tartışılan bir eser olmuştur.

Roman, dilinin özgünlüğü ve şiirsel Bodrum betimlemeleriyle de önem arz eden bir eserdir. Selim İleri’nin en çok okunan ve kendisine ün kazandıran bu ro­mana  yazar önce “Her Gece” adını koymuşken Attila Ilhan’ın önerisi ile “Her Gece Bodrum” olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder