15 Temmuz 2016 Cuma

Pokemon Go Nereye Koşuyor?

Temmuz ayının başlarında ortaya çıkan Pokemon Go oyunu neden bu kadar ilgi gördü? Kısa sürede oyun nasıl bu kadar ilgi gördü? Bu yazımda bu sorulara cevap aramaya çalışacağım. Ayrıca Pokemon Go oyununu ilerde neler bekliyor. Nintendo firması nasıl hareket edecek? Pokemon Go oyunu yasaklanır mı? gibi düşüncelerimi de dile getirmeye çalışacağım.

Arttırılmış sanal gerçeklik oyunu olarak tabir edilen GPS tabanlı Pokemon Go oyununda oyuncular, telefon veya tabletlerinin kameralarını kullanarak  gerçek hayatta Pokemon avına çıkıyorlar. www.biroynaoyun.com Sanal dünya ile gerçek dünyayı birleştiren sanırım ilk oyun olması dolayısıyla kısa sürede tutuldu. Sanal gerçekçilik gözlüklerini düşünelim. Ne kadar fazla ilgi görmüştü?
Oyun dünyasına baktığımızda atarilerin çıktığı ilk zamanlarda büyüklü küçüklü birçok kişi atari başında sabahlardı. Amiga farklı bir grafik motoruyla ortaya çıkınca satışları patlatmıştı, çünkü farklıydı. biroynaoyun.com Sonra PC’ler gelişti, farklı oyunlar çıktı. Online oyunlar başladığında bir salgın gibi yayıldı. Birçok kişide Metin2 bağımlılığı oluşmuştu. Cep telefonlarının gelişmesi ve oyun dünyasında da kendisini göstermesiyle oyuncular mobil dünyaya daha çok yöneldiler. Teknolojinin gelişmesi tabi ki mobil oyunarda da kendini hissettirmeye başladı. Belki de Pokemon Go oyunu yeni nesil oyunlara işaret ediyor. İnsanların gerçek hayatla daha çok etkileşime girme ihtiyacını çok iyi değerlendiren bir oyun Pokemon Go.
Birkaç ülkede yayımlanmaya başlayan Pokemon Go oyununu neler bekliyor. Oyunu bekleyen tehlike nedir? Böyle giderse Pokemon Go oyunu yasaklanır mı?
Oyunla ilgili internette ve basında çeşitli haberler yer almaya başladı. Pokemon Go avına çıkıp trafikte kaza geçiren, köprüden düşen insanlar… biroynaoyun.com Türkiye’de yayımlanmasa bile bir şekilde oyunu indirip pokemon avına çıkan ve polis karakoluna giren ve gözaltına alınan iki kişinin haberini okuduk. Bunlar gibi daha çok haberi  önümüzdeki günlerde duyacağımızı kesin olarak söyleyebiliriz.
Şimdi siz evinizdesiniz ve kapınız çalınıyor, deniyor ki sizin evde pokemon varmış ve onu avlamaya gelmişler. Ne düşünürsünüz? Buyrun geçin avlayın pokemonunuzu mu dersiniz? Tabi ki hayır? Sizi rahatsız etmeye ne hakları var? Şikayetçi olacak olsanız kimden şikayetçi olacaksınız? Oyun şirketinden mi? Sizin eve pokemonu hangi izinle koyuyor? Bir de şöyle düşünelim. Pokemon avcısıyız deyip de çeşitli evlere, sitelere dalan kötü niyetli insanlar olamaz mı?
Trafiğin ortasında pokemonun yer aldığını düşünelim ya da bir uçurumun kenarına pokemon konmuş. Sivillere yasak bir bölgeye pokemon konduysa ve onu avlamaya giderseniz ne olacak?
O zaman Niantic firması buna bir çözüm bulmalı öyle değil mi?
Niantic firması pokemon oyununun çılgınca oynanmasından son derece memnundur diye düşünüyorum.Şimdi firma, bundan nasıl daha fazla kâr elde edebilirim hesabını yapıyordur? Benim de bazı tavsiyelerim olacak.
Oyun şirketinin yapması gereken, gerçek dünyada pokemonların konumunu rastgele koymak değil, çeşitli iş yerleriyle, avmlerle anlaşıp pokemonları oralara yerleştirmek.  Bunda daha da ileri gidip ürünlerle etkileşime girerek pokemonu ticari bir meta haline getirmek. biroynaoyun.com Bu nasıl olabilir? Şöyle, alışveriş merkezinden falan markalı bir ürün (kola, sakız, çikolata cips vb) alıyorsunuz. Aldığınız ürünün barkodunu vs. telefonun kamerasında tuttuğunuzda pokemonu yakalıyorsunuz. Süper değil mi? Şimdi ben bunları yazdım ya oyun firması bunları hayata geçirdiğinde bana fikir babası olarak pay verir mi dersiniz?

Pokemon Go oyununu daha çok konaşacağız sanırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder