18 Eylül 2014 Perşembe

9. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabı Cevapları - Ekoyay - 2014-2015 - Sayfa 15

9. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabı Cevapları - Ekoyay - 2014-2015 - Sayfa 15


5. “Sanat ve Zanaat” adlı metinden hareketle sanat ile zanaat, sanatçı ile zanatkâr kavramları arasındaki benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz. Belirlediğiniz özellikleri maddeler hâlinde tahtaya yazınız.

Sanat kelimesi güzel sanatları ve zanaatları kapsayacak bir anlam genişliğine sahip olmasına rağmen günümüzde daha çok "güzel sanatlar"ı kapsayacak biçimde kullanılmaktadır. Günümüzde sanat denildiğinde "resim, müzik, edebiyat" gibi güzel sanatlar akla gelmektedir.

Maddeye dayalı gereksinimlerin karşılanması için yapılan, öğrenimle birlikte deneyim, beceri, ustalık gerektiren işlere "zanaat" denir. (dokumacılık, kuyumculuk, kunduracılık, bakırcılık)

Edebiyat, resim, mimari, tiyatro vb. insanda coşku ve hayranlık uyandıran sanatlar ise "güzel sanatlar" olarak isimlendirilir.

BENZERLİKLER:
* Bazı sanatçılarla zanaatkârlar aynı malzemeyi kullanır. Örneğin bir heykeltıraş, eserini oluştururken bazen bir taş ustasının bazen bir marangozun bazen de bir demircinin kullandığı malzemeyi kullanır.
* Zanaat faydayı ön planda tutsa da güzellik ve zarafeti göz ardı etmez.
* Sanatçılar da zanaatkârlar da kendi alanlarındaki ustalarından etkilenirler.

FARKLILIKLAR:
Sanatın amacı güzelliktir. Zanaatın amacı fayda sağlamak, bir ihtiyacı karşılamaktır.
Sanatta yaratıcılık, özgünlük vardır. Sanat eseri biriciklik niteliğine sahiptir. Zanaatta özgünlükten söz edemeyiz, benzerlerine çok rastlanır. (Örnek olarak marangoz, alışılmış ve tekrar edilen bir biçimlendirme yaparken heykeltıraş özgün eserler ortaya koyar. Heykeltıraşın her eser biriciktir, benzeri yoktur.)
Sanatçının sanatından maddi beklentisi yoktur. Zanaatçı öncelikli olarak ürettiği eserden para kazanmak ister.
Sanat insan ruhuna hitap eder. Zanaat günlük hayatı kolaylaştırır.
Sanat eserleri kalıcı ve evrensel bir niteliğe sahiptir. Zanaat ürünleri toplumun ihtiyaçlarına göre değişir, şekillenir.
Sanatçı kendini topluma göre şekillendirmek zorunda değildir, kendi sanat anlayışını ve duygularını yansıtır. Zanaatçı ise toplumun ihtiyaçlarını, beğenilerini göz önünde tutar.

6. Sanatın gelişmesinde zanaatın etkisini tartışınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.

7. Sanat eserinin özgün olduğu ve bu özelliği ile sanatçısını temsil ettiği gerçeğinden hareketle sanat ve sanatçı arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

CEVAPLAR EKLENECEK...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder